10 Eylül 2015 Perşembe

Abime Giderek Yaklaşırken.

Dündü...
İş Çıkışı bi Arkadaşı Ziyaret Etmek İstedim. Bir Kaç Kez Telefonda onu Bulsamda Her Defasında Vazgeçtim. Uzun Süre Beklediğim 35-H  Geldi. Binip Hamitler Kent Mezarlığına Geldiğimizde Şoför;
"--Abi İçeri Giremiyorum" Dedi.
"-- Neden?"
"--Şehit Varya Abi Çok Kalabalık Araba Giremiyor İçeri" Deyince. EyvALLAH Dedim ve Mezarlığa Girdim. Gerçektende Mezarlık Normal Zamanda Olduğu Gibi Sessiz ve Tenha Değildi. Oldukça Kalabalıktı. Hem Araç ve Hem İnsan Çoğunlukta..!
Hamitler Garnizon Şehitliğine Yaklaştıkça her Defasındaki gibi bi Sıcaklık ve İlginç Bir  Ruh Hali Alıyor Beni. Bu Kez Yollarda Polisler ve Ambulans Görevlileri Var.Tanıdık Geliyordu Bu Sahne Bana. Kapıya Yaklaştıkça Polislerin Yerini Üniformalı ve Kamuflajlı Askerler Aldı. Birçoğunu Tanıyorum Elbetteki Ayak Üstü Bir Çoğunun Halini Hatrını Sorup İçeri Girdim. Hep Yalnızdır O Kapı. Hep Boştur O Şehitlik Anıtının Önü. Hep Kurudur  Şehitliklerin Üzeri ve Ağaçlar. O Gün Kapı Açık, Anıtın Önü  Dolu, Ağaçlar Islaktı...
Her Zamanki Gibi Davranamadım.
Selam Abilerim diye Bağıramadım.
Yüksek Sesle Hasbihal Edemedim.
Akıl Danışamadım, Dertleşemedim... Sırayla ; Talip Abi, Ramazan Abi, ... , Tolga Abi ve Abim İlyas GENEL.
Selam Çaktım Tam Karşısında Sessizdim bu kez ve Eminim Abimde Garip Karşıladı beni. Tam Yanında Bir Fidan Onun Yanında Bir Başka Fidan Adı Bahadır ve En Son Yarbayımız...
Yeni Yatırmışlar Bahadırı ve Yarbayı. Toprakları Hala Islak, Hala Nemli ve Hala Sıcak...
Dernek Başkanımız ali Abi ve Valilik Personeli Kemal Abiyi de Gördüm. Bir Kaç Soru Üzerine Biraz Olaylar Üzerine Konuştuk. Yoklama Alsak Yoklar ne Vali Orada Ne Belediye Başkanları ne de Siyasi Partilerin Teşkilatları. Hani Destekleri Nerede Diye Sormak İstedim de Herkesin Boynu Bükük Zaten.
Sormadım.
Ama Bursa Bölge Komutanı Sadullah SALDIK Paşa Orada yine. Şehit Babasının Tam Kolunda. Telkin Ediyordu Önümden Yavaşça Gittiler. Genç Birini de Götürdüler Ardından "Ağlıyordu" Ne Kadar da Şanslı...
"-- Askerlerden Öpüyor, ALLAH Başımızdan Eksik Etmesin Sizlri Diyor, Can Sağ, Vatan Sağ Olsun Diyordu."
Ne Desem ki Daha Önce İzlediğim Bir Film Gibi. Tek Farkla Şimdi İzliyorum O Zaman Yaşamıştım. Aradan 10 dk Geçti- Geçmedi Gözü Yaşlı İnsanlar Gitti, Askerler de Gitti, Herkes Gitti.
Zaten Hepsi Gider.
Abimin Tam Ayak Ucunda Oturdum. Etrafını Sildim, Kalabalığın Ezdiği Ağaç ve Bitkileri Temziledikten Sonra. Birden Bir Feryat Duyuldu. İrkildim ve hatta Titredim.
Tekrar Yaşamak Bu Olsa Gerek.
Tolga Abinin Annesi Zekiye Abla "Dayanamıyorum...""Bu Nasıl Acı Dayanamıyorum, Herkes Sağ VATAN Bile Sağ ama Bizler Sağ mıyız"
Zekiye Ablaya Sarıldım. " Tolga Abi Böyle Görmek İstemez Seni hadi Kendine Gel, Sakinleş Abla Bak Bizler Buradayız" Deyince Derin bir  İç Çekti. Sanki Sözler O An Ölmüştü. Ali Abi ve Zekiye Abla da Gittiler.
Ben Kaldım Elbette...
Hep Sohbet Ederim Abilerimle ama Abimle Olan Sohbetim Ayrıdır. Sessiz Olsam da Yine Sohbetimi Ettim. Bi Ara Yüksek Sesle Konuşmuş Olacağım ki ;
İnsanlar Bana Baktı " Gelirler ve Giderler"
Gelenlerin Hepsinde Ortak Bir Hareket Vardı. Hepsi 10-15 sn'ye Şehitliklere Göz Atıp İsimleri Okuduktan Sonra Sanki Sıra Misali En Son Yarbayımızın Başında Duruyorlar. Bir Dk'yı Geçmiyor Bir Fatiha ve Bir Dua Edip Gidiyorlar...
O Kadar Ucuz ki!
O Kadar Kolay ki!
Gelirler ve Giderler Zaten...
Bazıları Bana Bakıyor. Yüzümde biraz Tebessümle Onlara Bakıyorum. Hep Aynı Söz.
Gelirler ve Giderler. Bizler de Gelip Gideriz. Bizlerde Gelir ve Gideriz. ama Biz Yine Geri Geliriz.
7 Kişilik bir Aile Geldi. Ablanın Üzerinde Ay Yıldızlı Bayrağımız bulunan Bir Kıyafet var Siyahlar İçinde!!!
Çantasından Bir Buçuk Litre Su Çıkarttı ve  Önce Yarbaya, Sonra Bahadıra, Hakan Abiye ve Abime Pay Ederek Döktü. Dökerken Hem Dua Etti Hem Helallikde İstemeyi İhmal Etmedi.
Abimin Baş Ucuna Geldiğinde "hepsi nemli bunların dedi" Her Gün Sulanır ve Temizlenir Onlar Dedim. Nasıl Yani dedi. Aşırı Yabancı Bir Şekilde. Sen Kaçıncı Kez Geliyorsun Şehitliğe.
Takribi 50 yaşlarında, Kapalı ve Hafif Toplu bi Abla "Ben ilk Defa Geliyorum dedi"
Şehitleri İle Övünen Bir Milletin Vefasız Üyeleri, Anlık Duygu Şovu yapan İnsanlar. " Sen İlk Geliyorsun ya Bak (Elim 12 Şehidi Gösterir Şekilde)  Bunların Anaları, Babaları, Bacı ve Kardeşleri, Eşi ve Çocukları Sağsa Eğer Her Gün Gelirler, 2 Güne Bir Gelirler, Haftada Bir de Olsa Gelir.
Muhakkak Gelirler...
Burası Anasız, Babasız Kalmaz..."
Hepsi Bir Bizim İçin. Her  Günümüz Onlarla Bizim Deyince Gözlerinden Yaş Süzüldü. Ben Gülümsedim.
"Gelirler ve Giderler" Onlar da Gitti...
Biliyorum Elbette O Abla Buradan Çıkıp Gidecek Belki Bir İki Saat Duygusal Olacak,  Sonra Akşam Evinde Televizyon İzleyecek, Uyuyacak ve Sabah İşe Gidecek Belki Sonra..?
Sonrası Unutacak Ta ki Bir Sonraki Şehide ya da Bayrama Kadar.
Abime Döndüm. " Gelecek ve Gidecekler, Sadece Bu Dedim"
Bahadırın Başında Sessizce Ağlayan Bi Abiyi Fark Ettim. Kalkıp Yanına Gittim " Babasımısınız ?"
Elleri Arş-ı Alada Gözleri Islak. Döndü İşte O Zaman Cebrail Bile Sendeledi. Aynı Şeyler İşte, Aynı Değişmemiş ve Değişmeyecek...
Siz Hiç Yutkunamamak Nedir Bilir Misiniz? ve Kaç Kez Sözlerden Dolayı Yutkunamayan Birinden Cevap Beklediniz? Ya Siz Hiç Yutkunamamak Nedir Bilir Misiniz?
Zorladı Boynunu Biraz Aşağı Doğru
Kırık,Bölük,Dağılmış bir Ses Tonuyla Hayır! Arkadaşıyım dedi. Sarıldım Sözsüz.
Aklımdan Babasıyım ama Arkadaşıyımda diye Geçti. Boynunu Yere Eğdi ve Gitti.
Abimin Başına Tekrar Geldim. Yarbayın Başında biri Çömelmiş ben Farketmedim.
Kirli Sakallı ve Gözlüklü, Genç Biri. Fark Ettiğimden Beri Yaklaşık 20 Dakika Oturdu Yarbayın Başında. En Uzun Kalan Oydu Zaten. Kalkınca Yarbayın Mezarından Bir Avuç Toprak aldı. Sendeleyerek Yürüyordu, Toprağı Cebine Koydu Sıkı Sıkı tutup.
--Çıkar Onu Cebinden dedim.
Her Yer Buz Kesti. Gelenler Durdu, Herkes Durdu ve hatta Hayat Durdu O An...
Bende Aldım Avuç Avuç Toprak. Ama Hepsi Kurudu, Abimin Toprağı Eksildi de Bir Nebze Olsun Serinlemedik. Ama Onlar Toprağı Sıcacık Tuttular, Hala Sıcaklar ve Hala Yalnızlar dedim.
"Sen  Aldın ya Bir Avuç Toprak, Göreceksin O Aldığın Toprak Değil Üzerinde Yürüdüğün Toprak Zaten O Olduğunu, Her Yağmurda O Bir Avuç Toprak Kokmayacak, Toprak Kokmayacak O Kokacak"
Oda Ağladı. Neden  Ağlıyorlar ki. Ben Olanları Söylüyorum. Ağlatmak Gibi Bir Niyetim Yok.
Dertleşiyorum Belki Hiç Tanımadıklarımla.
Çok Gelenler ve Gidenler Oluyor Elbette.
Bahadırın Başına Gelen Çift de bunlardan Sadece Birisi.
Bahadırın Kardeşi Misin ? Arkadaşı Mısın Dedim?
Nişanlısı Olsa Gerek Keskin Bir Şekilde Dönüp Baktı Bana. Edirneden Okul Arkadaşıyım Dedi.
Üniversite mi Diye Karşı sorunca Evet Abi Yakın Arkdaşıydım Dedi.
Arkdaşıydım! Bahadır Ölmüş Bile..!
Annesinin, Babasının Yanına Gittin mi Dedim?
"Ne Yüzle Abi" dedi. Çok Uzaklaşma , Bak Önünde Bahadır va Onun Yüzü Yetmez mi Dedim*
Çömeldi Bahadıra Sanki Birşey Duyar Gibi.
"Hiç İhmal Etme dedim. Biz Bekliyoruz, Hep Bekliyoruz. Arkadaşları Olarak Arasınlar, Konuşsunlar İlyas'tan Miras Deriz Diye. Ama Bekliyoruz İşte. Sen Bahadır Ol. Anasını , Babasını İhmal Etme Eğer Gerçekten Yakın Arkdaşı İsen Dedim"
"Abi Burada Yaşamıyorum" dedi.
Olsun Telefonla da Olsun İhmal Etme Onları, Sende Bahadırı Görürler Dedim. Geldi Sıkı Sıkı Sarıldı; Çok Sıkı Sarıldı Hem de.
Zaten Hep Sarılırlar. Ağlarlar , Bizde Ağlarız ama Ben Ağlayamam. ABİM KIZARDI.
Dua İsteyerek Müsadeyle Gitti.
Yine Baş Başayız 12 Kişiyle. Şimdi Rahatım Demeye Kalmadı. Zengin Olduğu Hal, Hareket, Araba ve Fiyakadan Belli Olan Biri Geldi. Onunla da Böyle Uzun Uzadıya Sohbet Ettim. Ben Anlattım O Dinledi, O Anlattı Ben Örnek Verdim Hayatımdan. Hava Karardı İyice. Beni Otobüse Bıraktı Emanet Ettim ALLAH'a Onları.Eve Geldiğimde Geç Olmuştu Epey...
Sokak Olaylarına Şahit Oldum Gelirken...
Sessizlik ve Yogunluk Hakimdi Geceme!
İyi Geceler...[İ.G]

2 yorum:

  1. SENİN Kİ KADAR OLAMAZ AMA YİNE YAKTIN YÜREĞİMİZİ İSA ALLAH (CC) SENDEN RAZI OLSUN KARDEŞİM...

    YanıtlaSil
  2. Cümlesinden Razıdır İnşALLAH...

    YanıtlaSil